Sunday, May 20, 2007

Pazea!Cetateanul face presa.

Jurnalismul 2.o de o parte a baricadei.Tanar, viril, se bucura de avantajele interactivitatii totale, e oblojit de minunile tehnologiei moderne si da cuvantul tuturor, fara restrictii. Pe cealalta parte, batranul jurnalism clasic, fara sclipici si fara trendisme, cu reputatie ponosita, mizand pe informatia filtrata, pe cateva condeie pricepute, pe deontologii.Cam acestea sunt premisele celui mai nou conflict mediatic.Intre jurnalismul clasic si cel cetatenesc nu este loc de conjuctia "si", ci numai pentru "versus". Fara a intra in dedesupturile psihologice ale acestui raboi de transee, ne rezumam la a consemna cateva asemenari si ceva mai multe deosebiri.

Asemanari

1) Eyes on the world!Atat bloggerii cat si jurnalistii sunt coautori ai jurnalului intim al lumii.
2)Miza bataliei e aceeasi:publicul,maria sa!
3)Si bloggerul si jurnalistul sau ne informeaza, sa ne transmit parerea lor sau vor pur si simplu sa ne faca sa ne simtim bine.Asta inseamna ca in ambele domenii, sunt indeplinite 3 funcii capitale: informativa,formativa si divertiva.
4) Nasc formatori de opinie! La Tv ascultam de Turcescu, pe blog de Comanescu!

5)Last but not least,poti sa pui mana pe un Pulitzer profesand in oricare dintre aceste domenii...sau cel putin asa spune Madalina!

Deosebiri

1)Mine all mine!La umbra racoroasa a libertatii, ferit de politici editoriale stricte, de monopolul trusturilor media, sau pur si simplu de un sef nasol care se gaseste sa iti spuna ca materialul pe care l-ai redactat cu tot elanul tau creator e pleasca, bloggerul scrie ce vrea el: real sau himeric, la obiect sau metafizic-obscur, sublim sau de rahat.
2)In legatura cu ultimul cuvant din fraza de deasupra, ma intreb daca ma va cenzura cineva.Iata o alta deosebire.Nu tu cenzura, nu tu Ralu Filip!
3)Daca materialele aparute in mass-media acreditate se supun interesului public, bloggingul acopera subiectele de nisa, care pot reprezenta informatii valoroase,pe langa care presa trece fluierand. Ignorarea unor domenii creeza consumatorului frustrare, care asaza mana pe mouse si incepe sa caute intr-un loc ce are mai multa arie de acoperire,Internetul.Si unde ajunge?Pe un blog,of course.

4)Vivat multimedia!Nici nu trebuie sa scriu mai mult.

5)Interactivitatea este asul din maneca bloggingului, si un deziderat mult prea provocator pentru mediile traditionale.
6)Pe de alta parte, credibilitatea este punctul forte al presei clasice si in acelasi timp capitolul la care bloggingul primeste un punctaj mic. Daca jurnalistii verifica informatia din mai multe surse,o filtreaza si o decanteaza, jurnalistii cetateni scriu ce le pofteste mintea...si atat.
7)A little bit of passion! Bloggingul este contestatar, splendid justitiar, nervos, haios, palpitant! Media e obiectiva, detasata, aroganta si...cam plictisitoare.
8)Bloggeri nu se simt amenintati de jurnalisti.Jurnalistii da!
9)Spiritul veacului! Presa e prafuita, bloggingul e trendy.
10)Ultima e cu invitatie la dezbatere: bloggingul vrea sa fie jurnalism, dar jurnalismul nu il lasa.

4 comments:

Anonymous said...

Which leads us to the question: De ce pana mea mai facem facultatea asta?:(

Anonymous said...

...imi place... cu ocazia asta constat ca blogurile de pe site-urile marilor cotidiene sunt un fel de sadoveanu... citesti... si in timp ce citesti... te apuca o plictiseala de incepi sa te intrebi daca blogurile au vreunrost... :))

Savovici Alexandra said...

Buna ziua.


Aukro.ro are placerea sa va prezinte Programul nostru de Afiliere.

Oferim o varietate de banner-ere grafice de diferite marimi si cu diferite imagini, panouri de cautare si posibilitatea de a introduce link-uri text pe site-ul dumneavoastra – la alegerea dumneavoastra.

Platim 5 lei pentru fiecare utilizator inregistrat prin intermediul paginii dumeavostra si inca 5 lei daca isi activeaza complet contul. Oferim o modalitate simpla prin care puteti monitoriza numarul de afiliati si suma de bani castigata.

Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa va inregistrati pe www.aukro.ro si sa va alaturati Programului de Afiliere.

Atat inscrierea cat si inregistrarea in Programul de Afilieri sunt gratis pe aukro.ro

Daca mai aveti intrebari, va rugam nu ezitati sa ne contactati la ; contact@aukro.ro sau la numarul de telefon : 0351467304.



Cu stima,

Echipa Aukro

Anonymous said...

ca tot ai zis de politicieni ca au soricul gros. Mai au si ;nesimtire, nerusinare, incultura, amante, curve in agendele telefonoce, prezervative in posetele scumpe, etc. Ce nu au; chef de munca,bun simt, bani indeajuns sa-si faca poftele, etc. Mai au pe Becalisi pe dracu sa-i ia