Friday, June 15, 2007

Romanii-autoportret

Sunt o esentialista! Daca inainte credeam ca toate popoarele sunt la fel(ce viziune liberala!) acum nimeni nu ma mai poate convinge ca nu exista un specific national si nici nu ma poate opri sa impart in categorii. Poporul roman este resemnat, lenes si plin de simturi metafzice. Dincolo insa de acestea, se imparte in varii categorii, la fel de esentialiste. Si iaca ma pun sa enumar cateva dintre specii. Mentionez ca ordonarea este crescatoare ,de-a lungul lantului trofic.

Copilul strazii

Trasaturi ale speciei : Are burta rotunijita, semn de rahitism. Intr-o mana tine punga de aurolac iar in cealata un chistoc de tigara. Pozitia corporala este usor curbata, cu capul plecat si membrul superior intins in fata. Este un semn fals de neagresivitate. Pe chip i se citeste de cele mai multe ori un rictus, induiosator si scabros in acelasi timp.
Habitat: canale, parcuri, gari de nord, metrouri,CAP-uri parasite de la marginea oraselor.
Se hraneste cu: acetona, aracet, prelandez sau orice altceva din gama "vopseluri". Asemenea ursilor, pot fi gunoieri.

Rromul

Trasaturi ale speciei :pielea maslinie este o excelenta tehnica de camuflare in medii de saracie mizera. Palariile ca boruri de diverse latimi si fustele de culori vii asezonate cu banuti la codite sunt caracteristici care ii disting net de alte specii si care folosesc si in arta imperecherii (marimea borururilor palariei sunt indicii ale situarii pe scara ierarhica). Traiesc in grupuri compacte, functia alfa fiind detinuta de bulibasa. La fel ca si caii, se cauta de bogatie la dinti, unitatea de masura fiind gram aur per dinte.
Habitat: castele cu multe turnulete, case nezugravite, din ce in ce mai rar la cort( acesta era habitatul stramosului mitologic al acestei specii, ala de tot il picta Grigorescu).
Se hraneste cu: lebede si "mamaliga branzali"

Taranul roman

Trasaturi:ochi blajini, medidativi, maini batatorite. Intr-o mana tine sapa iar pe umar grebla.Fata de stramosii mitologici, Horia ,Closca si Crisan, aceasta specie s-a adaptat (mai ales in timpul glaciatiunii sovietice)dezvoltandu-si un eficient sistem de resemnare in fata vitregiilor vremii astfel ca nici Era Uniunii Europene nu-i va putea condamna la extinctie.
Habitat: vatre de sate de-a lungul cursurilor de rau, de-a lungul soselelor si in depresiuni.Satele pot fi compacte, rasfirate sau risipite.... cel putin asa am invatat la geografie in clasa a 8-a.
Se hranesc cu: tot ce le ofera raul, ramul...

Muncitorul

Trasaturi: Bascalie de proletar si jeans second-hand. De multe ori prezinta nas rosu, mecanism de adaptare la mediile de birt unde mai vaneaza cate o cinzeaca. In mana tine mai mereu o sacosa de rafie in care se afla sticla de dat la schimb. Stramosul mitologic: Lenin.
Habitat: Armonia, Rulmentul, Otelul, Sidex, Tesatura si multe alte combinate si fabrici. apartament la parter in blocuri vechi de placi.
Se hranesc cu: spirtoase, coniacuri, bericioaice.Mai serveste si bors de zarzavta cules propaspat din straturile sadite in fata blocului.

Burghezul

Trasaturi: este specia cea mai variata si cu cele mai multe increngaturi. dintre ele: increngatura intelectualilor, a economositilor,a inginerilor, a medicilor etc. Trasatura comuna este ca , asemenea boilor, trag la jugul economiei de tranzitie.
Habitat: bloc cu interfon, apartament 2-3 camere, obligatoriu cu peretii sparti , spoturi pe arcade si jaluzele verticale.
Se hranesc cu: produse la reducere din lanturile de hypermarket-uri precum Metro sau Kaufland.

Politicianul

Trasaturi: este fruntea lantului trofic.Se deosebeste prin marimea burtii si soricul gros de pe obraz.Ce mai ,el este regele junglei!
Habitat: sofalele Parlamentului, case de vacanta, Buj Al-Arab.
Se hraneste cu: sangele tarii.

Ar mai fi bineinteles si altele : specia bisnitarului, a studentului, a pensionarului. Despre acestea insa, poate data viitoare.





5 comments:

Anonymous said...

foarte tare articolul..totusi ar fi fost mai interesant sa insisti mai mult la profilul politicianului..astept cu nerabdare urmatorul articol

Anonymous said...

fata draga, nu stiu cum faci dar le zici bine de tot!ai incercat la "Catavencu"?:)
Cred k ar mai fi cateva categorii si kiar de nu consideri k ar avea loc aici, prezinta-ni-le pt k ai un prea acut simt al hazului de necaz.faza cu "se hraneste" e no 1.zece pentru stil

Anonymous said...

:)))))))) ...cu exceptia copilului strazii, imi place. revin sa vad continuarea ....

Anonymous said...

...tot eu ... nu uita si a managerului... :))))

VladImpaler1801 said...

comic si-n acelasi timp ... TRIST :(

Vezi My Mad Oppinion... e primul meu blog... S-ar putea sa-mi dai dreptate... din pacate :|